Archief

Metro mogelijk al in 2016 naar de Hoek

De Hoekse Lijn moet uiterlijk in 2017 als metro in gebruik zijn, maar liever nog een jaar eerder. Dat zei regiobestuurder Jeannette Baljeu maandag in Hoek van Holland. "We gaan alles op alles zetten om de verbouwing van de lijn al in 2016 af te hebben."

Baljeu zei dit bij de ondertekening van het convenant over het ombouwen van de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland tot metro. Onderdeel van het project zijn ook de verlenging van de lijn tot aan het strand en een nieuwe halte Steendijkpolder in Maassluis.

De spoorverbinding is in feite een uitbreiding van de Rotterdamse metrolijn B, die begint bij het strand van de wijk Nesselande. "Het wordt een lijn van strand naar strand, die dwars door het winkelhart van Rotterdam en de andere stedelijke centra in de regio loopt", aldus Baljeu. Er moeten nog enkele financiƫle onzekerheden worden opgelost, maar dat gat volgens haar zeker lukken.

Wim de Groot, bestuurder van Hoek van Holland, zei dat met het verplaatsen van station Hoek van Holland Strand een al lang gekoesterde wens van de deelgemeente in vervulling zal gaan. Hij beloofde dat de bewoners van de Strandweg betrokken zullen worden bij het proces van de verlenging naar het strand.

De wethouder van Maassluis, Arnold Keijzer, toonde zich vooral blij met de halte Steendijkpolder die zijn gemeente erbij krijgt. Ook benadrukte hij dat het spoorwegstation Schiedam Centrum wel zijn intercitystatus moet behouden.

"Dat is belangrijk omdat de Waterweggemeenten daarmee goed aangesloten blijven op het nationale spoorwegnet."