Archief

Export bloemen en planten passeert 5 miljard

Voor het eerst in de geschiedenis is al in de maand november de grens van 5 miljard euro aan geëxporteerde bloemen en planten overschreden. Dit blijkt uit de statistieken van HBAG Bloemen en Planten.

De exportwaarde van de snijbloemen klom met een groei van 5% net over de 3 miljard. Bij de pot- en tuinplanten werd met een toename van 3% de 2 miljard aangetikt. De groei is in Oost-Europa het grootst, maar tempert. Zuid-Europa blijft krimpen en de ontwikkelingen in de direct omliggende markten van Nederland verschillen sterk.

In vergelijking met vorig jaar kromp de exportwaarde van snijbloemen in november wel met een procent, maar toch werd de grens van 3 miljard met 78 miljoen gepasseerd. De exportomzet in pot- en tuinplanten steeg afgelopen maand met 1% tot € 150 miljoen en cumulatief met 3%. Daarmee bleef deze groep € 54 miljoen verwijderd van grens van € 2 miljard.

Ook in 2007 werd de grens van 5 miljard al in november gepasseerd, maar toen registreerde het hoofdbedrijfschap in de cijfers ook de exportwaarde van uitgangsmateriaal. Dat is nu niet meer het geval.

Categorieen:
Algemeen