Archief

Glastuinders optimistisch over nieuw seizoen

Glastuinders kijken een stuk optimistischer naar het nieuwe seizoen dan een jaar geleden. Vorig jaar verwachtten 34% van de tuinders een positief rendement te behalen, voor het seizoen 2012/2013 is dit gestegen naar 53%. Dit blijkt uit een enquête die de landelijke vakgroep LTO Glaskracht Nederland onlangs onder de leden van aangesloten organisaties heeft gehouden.

De Nederlandse glastuinbouw heeft zich dit jaar enigszins hersteld van het als "rampjaar" bestempelde 2011. Twee op de drie ondernemers hebben dan ook vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf. Er is echter ook een groep van zo'n 12%, die denkt binnen vier jaar het bedrijf te zullen beëindigen.

De opbrengst van producten in de glastuinbouw ontwikkelt zich gemiddeld positief. Opmerkelijk is, dat de ondernemers aangeven dat de energiekosten de grootste negatieve invloed hebben op de bedrijfsvoering, ondanks de energiebesparingen en verduurzaming in de sector.

De helft van de ondernemers blijft investeren. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om vervangingsinvesteringen. Op de tweede plaats komen volgens de enquête energiebesparende en energie-innoverende maatregelen. De schaalvergroting in de sector zal volgens LTO Glaskracht Nederland minder snel gaan dan voorheen: slechts een van de tien bedrijven investeert in bedrijfsuitbreiding.

Categorieen:
Algemeen