Archief

College blijft bij Rabo- én ISW-locatie

Een representatief publieks- en bestuurscentrum op de Rabo-locatie aan de Verdilaan in Naaldwijk en voor de ambtenaren een sober en doelmatig gebouw op de voormalige ISW locatie aan de Tiendweg. Dit is het voorstel van burgemeester en wethouders van Westland dat vrijdagmiddag naar de gemeenteraadsleden is gestuurd. Eerder was die voorkeur al bekend gemaakt.

Het college had een lange vergadering nodig om tot het voorstel te komen na de vergadering donderdagavond van de raadscommissie Bestuur, die vijf huisvestingsscenario's besprak. Het ideaalbeeld van één centraal gemeentehuis is weliswaar nog springlevend, maar in de politiek kon men het niet eens worden over de locatie. Volgens het college doet het voorstel dat nu voorligt, recht aan de discussies die de afgelopen maanden in college en raad zijn gevoerd.

Het college schrijft in het raadsvoorstel dat renovatie van de huidige gemeentehuizen serieus is overwogen. De keuze valt echter op nieuwbouw, omdat de jaarlijkse exploitatiekosten bij renovatie hoger zijn: 4,4 tegen 3,5 miljoen euro. Ook huisvesting in de huidige gemeentehuizen van 's-Gravenzande en Wateringen en het voormalige kantoor van de Rabobank is in de ogen van het college niet mogelijk. Dat komt voornamelijk, omdat er dan te weinig werkplekken zijn als er ook nog vergaderruimtes en spreekruimtes moeten komen.

Er is de burgemeester veel aan gelegen, dat niet uitsluitend de coalitiepartijen over tien dagen in de gemeenteraad voorstemmen. Samen zijn GBW, CDA en Progressief Westland goed voor 20 van de in totaal 37 zetels. De vragen die er nu nog bij de fracties leven, hoopt de burgemeester uiterlijk dinsdagochtend via e-mail te hebben beantwoord. Is dat ontoereikend, dan is er donderdagavond een extra commissievergadering ter voorbereiding op de gemeenteraad van 18 december.