Archief

Schrijverscollectief rekent af met Van Buuren

Schrijvers van het boek 'Gemeente Naaldwijk 1940-1945' hebben een website gelanceerd waarop ze willen aantonen dat Maarten van Buuren met diens boek De Afrekening "sjoemelt met zijn bronnen en aantoonbaar onjuiste conclusies trekt". Op de website wordt het omstreden boek bladzijde voor bladzijde geanalyseerd.

In De Afrekening is het leven van de Westlandse verzetsman Piet Doelman beschreven. In april 1945 werd hij gearresteerd en op 7 mei door het verzet uit de dodencel van de gevangenis in Scheveningen bevrijd. De volgende dag maakte hij volgens het Naaldwijkse schrijverscollectief de fout van zijn leven. De Maassluise NSB'er Lein Francke werd tijdens een verhoor door Doelman en anderen geslagen; anderhalf uur later overleed Francke. In tegenstelling tot wat Van Buuren op de achterflap schrijft, werd Doelman hiervoor wel degelijk juridisch gestraft, aldus het collectief.

De tegenstanders stellen verder, "dat Van Buuren iets doet tussen slecht lezen en regelrecht liegen". Zo zou Doelman volgens Van Buuren ook in Wateringen en in Kwintsheul NSB'ers hebben geslagen. Hij verwijst daarbij naar twee bronnen, maar volgens het collectief komt in de ene bron Doelman helemaal niet voor en in de andere staat dat hij niet had geslagen.

Op de website www.deafrekening-naderbekeken.nl zijn langere analyses te lezen, waarin getracht is de beweringen van Van Buuren op basis van diens eigen bronnen te ontkrachten.