Archief

Binnen 24 uur voorstel gemeentehuis

Het college van B en W van Westland komt binnen 24 uur met een concreet voorstel voor de herhuisvesting van de gemeentelijke organisatie. Die harde toezegging deed burgemeester Van der Tak donderdagavond in de vergadering van de raadscommissie Bestuur.

Vorige week kwam Van der Tak met een notitie waarin vijf scenario's zijn opgenomen. Hij merkte daarin op, dat het college een voorkeur heeft voor scenario 4, te weten nieuwbouw in Naaldwijk op zowel de locatie aan de Verdilaan als de locatie aan de Tiendweg.

De burgemeester weersprak de veronderstelling, dat dit vrijdag vrijwel zeker uit de bus zal komen. "Een voorkeur is nog geen voorstel", zei Van der Tak stellig. Toch duidt alles erop, dat het uiteindelijke voorstel daar dichtbij in de buurt zal liggen. Het plangedeelte met betrekking tot het Rabobankpand aan de Verdilaan zou ook kunnen uitmonden in een grondige verbouwing in plaats van afbraak.

Fractievoorzitter Geubbels van LEO 2.0 vindt het irreƫel dat ten aanzien van de maximum toelaatbare exploitatielasten van nieuwbouw het renoveren van vier gemeentekantoren nog steeds als uitgangspunt wordt genomen. Bij dat laatste wordt een jaarlijkse exploitatielast van 4,4 miljoen euro voorzien, bij nieuwbouw zou die last naar schatting 3,5 miljoen euro zijn. Geubbels meent, dat de volgens hem toereikende renovatie van drie kantoren een jaarlast van grofweg 3,3 miljoen euro vergt. Van der Tak merkte herhaaldelijk op, dat nieuwbouw op termijn altijd goedkoper uitpakt dan renovatie.

Het vrijdag in te dienen collegevoorstel wordt op 18 december in de gemeenteraad behandeld. Indien dat voorstel veel nieuwe vraagtekens zou oproepen, kan er vooraf nog, op 13 december, een extra commissievergadering worden belegd.