Archief

Bieb past zich aan aan moderne tijden

In tijden van digitalisering, verandert de Bibliotheek Westland mee. Maandag presenteerde directeur Marcel Vos de plannen voor de komende jaren voor de negen vestigingen aan de gemeenteraad.

Door de digitalisering neemt de vraag naar papieren boeken af. "De bibliotheek past zich hier op aan. We hebben veelal minder ruimte nodig", aldus Vos. Vanwege die ontwikkeling en mede vanwege bezuinigingen door de gemeente, zullen de huidige bibliotheken in Honselersdijk en in Kwintsheul verdwijnen.

Dat betekent echter niet dat de bibliotheek uit deze kernen verdwijnt. "We zoeken in beide kernen naar een nieuw onderkomen. Het gaat dan om modernere 'embedded libraries', waarbij de bibliotheek een gebouw deelt met andere gebruikers", zegt Vos.

Ook bij andere vestigingen wordt kritisch gekeken naar het al dan niet doorgaan in de panden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bibliotheken in De Lier en Wateringen. Ook hier geldt dat er op den duur naar een kleiner, goedkoper en moderner alternatief wordt gezocht, dat zich meer in de buurt van het centrum bevindt.

De biebs blijven zich bezig houden met het voorzien van informatie, maar gaan zich met name richten op het bijbrengen van mediawijsheid en het bestrijden van laaggeletterdheid. Om die reden is een goede cursusruimte in de bibliotheek van de toekomst een must.