Archief

Waterketen-project Waalblok stopgezet

Glastuinbouwgebied het Waalblok in 's-Gravenzande krijgt geen zogenoemde gesloten waterketen. Diverse betrokken partijen hebben besloten om het project na een eerste proeffase stop te zetten, omdat het niet haalbaar blijkt in de huidige economische omstandigheden.

De gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland, Coöperatieve Waterzuivering Westland (CWW), de provincie Zuid-Holland en LTO Glaskracht zijn de initiators. Het doel van het project is regenwater op te vangen, zodat het gebruikt kan worden voor de teelt, ook in droge periodes. Het water wordt opgevangen in waterbergingskelders en gebufferd en later gebruikt als gietwater.

In de eerste fase in 2009 zijn hoofdwatergangen verbreed voor goede doorstroming en mogelijke peilstijging in het gebied. Onder een nieuwgebouwde kas is toen ook een waterbergingskelder aangelegd. De tweede fase, waarin onder andere een gietwaterzuivering en een distributienetwerk gebouwd moesten worden, wordt niet uitgevoerd.

De betrokken partijen vinden de risico's die aan het project kleven dermate groot, dat het niet verantwoord wordt geacht om ermee door te gaan. Door de hoge investeringskosten en de achterblijvende herstructurering en modernisering in het gebied door de crisis, is het risico op een onrendabele exploitatie te groot.

Categorieen:
Westland Algemeen