Archief

Mogelijk zelfs parkeren op Rabolocatie

Een eventueel nieuw gemeentehuis op de plaats van het huidige in Naaldwijk is voor de lopende raadsperiode een niet eerder uitgewerkte variant. Het verrassende aspect daarin is, dat bij die keuze het aangekochte Rabobankgebouw wordt afgebroken en gaat dienen als parkeergelegenheid.

In de notitie van burgemeester Van der Tak wordt bij deze variant opgemerkt: "Mogelijk biedt de actuele politieke situatie nieuwe gezichtspunten". Verder wordt er op gewezen, dat gedurende de bouwperiode (20 maanden) een tijdelijke huisvesting moet worden gecreƫrd voor de nu aldaar werkende ambtenaren.

Het tweede scenario betreft verbouw van het gemeentekantoor in 's-Gravenzande plus nieuwbouw op de ISW-locatie aan de Tiendweg in Naaldwijk. Een voordeel van dit scenario is: veel flexibiliteit met het oog op de toekomst. Een nadeel: het niet benutten van (de locatie van) het Rabopand.

In het (verwante) derde scenario wordt de ISW-locatie ingeruild voor de Rabobanklocatie. Voordeel: publieksdiensten in het centrum van Naaldwijk. Nadeel: weinig ruimte voor de toekomst.

Het vierde scenario is de nieuwe favoriet van het college: een nieuw te bouwen publiekscentrum op Rabolocatie en een ambtenarenkantoor aan de Tiendweg. Bij beide locaties is een ontwikkeling in combinatie met woningen en/of bedrijfsruimten mogelijk. De notitie bevat geen kostenindicatie van dit scenario.

Het vijfde scenario betreft een alternatieve locatie. Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan de Rolpaal (tegenover de meubelboulevard), met als sub-varianten de Bosweg en het braakliggende terrein van FloraHolland aan de Middel Broekweg. In dat laatste geval zou een combinatie met de voorgenomen Horti Campus kunnen worden overwogen. Een belemmering voor laatstgenoemde drie locaties is, dat de grond nog zou moeten worden aangekocht en dat de gemeente te biecht moet bij de provincie over de zogeheten herbestemming van glastuinbouwgebied.

Volgende week donderdag buigt de commissie Bestuur van de gemeenteraad Westland zich over deze scenario's.