Archief

Woningen verwarmd door kassen van start

Het systeem waarbij een kas met zijn overtollige warmte een complete woonwijk verwarmt, is woensdagmiddag officieel in gebruik genomen. Wethouder Theo Duijvestijn verrichte een openingshandeling bij telersvereniging Prominent door een hendel over te halen die het water van het warmtesysteem transporteert.

Een kas heeft een natuurlijk warmteoverschot. Jaarlijks komt er namelijk vijf keer zoveel zonnewarmte binnen als nodig is voor de teelt van gewassen. Voorheen werden dan de kasramen opengezet en vervloog deze overtollige zonne-energie. In het nieuwbouwproject Hoogeland, dat gerealiseerd is door woningcorporatie Vestia, wordt deze warmte opgeslagen in het grondwater.

Via het lauwwaternet in de wijk onttrekt een warmtepomp van een woning de benodigde warmte. Op die manier kan met het tapwater via een vloerverwarming de woning worden verwarmd. De kou die tijdens het proces ontstaat, wordt opgeslagen in een andere grondwaterbron. Zowel de woningen als de kassen onttrekken hiervan koelte in de zomer. Zo is de cirkel rond en kunnen kassen gebruik maken van het eigen warmte-overschot om zichzelf te koelen.

Woningcorporatie Vestia Westland is nog steeds met andere ontwikkelaars in gesprek over het afbouwen van Hoogeland. Dat liet directeur Tinka van Rood tijdens de feestelijkheden weten. De woningcorporatie kon eind juni geen geld lenen om het hele project af te bouwen. Er zijn nu 330 woningen op het warmtesysteem aangesloten, maar dat aantal is te weinig om het voor Prominent financieel dicht te timmeren.

Categorieen:
Westland Algemeen