Archief

Westlandse Zoom wordt naar binnen gericht

Met het geflopte nieuwbouwproject Westlandse Zoom wordt een nieuwe weg in geslagen. In plaats van luxe huizen voor internationale prominenten in Haaglanden, wordt er in de nieuwe plannen meer gekeken naar de vraag op de Westlandse markt. Maandagmiddag kreeg de gemeenteraad een presentatie van de afspraken die de gemeente Westland heeft gemaakt met Bouwfonds.

Er komen in z'n totaliteit meer woningen, namelijk 2.900, en deze worden meer gefaseerd gebouwd in een periode tot 2030. Met het aanboren van een goedkoper segment, wordt gehoopt meer beweging te krijgen in de woningmarkt. Overigens geldt dat niet voor alle deelgebieden: De Duinen in Monster blijft een 'toplocatie'.

Het uitgangspunt voor aanleg van groen en water voor recreatieve routes blijft overeind. Een deel van het plangebied, van 21,5 hectare, wordt teruggegeven aan de glastuinbouw. Een andere verandering is dat er in een deel van het Monsterse gebied ruimte is ingericht voor recreatieve voorzieningen. Daarbij kan bijvoorbeeld aan een kleine golfbaan gedacht kan worden.

In deelgebied De Gouw in Poeldijk wordt de woningbouw uitgebreid met bijna 6 hectare. In de plannen voor Het Dorp, ook in Poeldijk verandert er niets. De gemeente is met supermarktketen Jumbo in gesprek voor de realisatie van een nieuwe supermarkt langs de Rijsenburgerweg. Een belangrijke wijziging ten opzichte van de eerdere plannen is dat er in het deelgebied Kwintsheul geen woningbouw komt.

De gemeente en Bouwfonds tekenen in 2013 een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Grondvest Westland maakt niet langer deel uit van het samenwerkingsverband: Bouwfonds neemt haar aandelen over. Daardoor bezitten de gemeente en Bouwfonds elk voor vijftig procent van de aandelen.

De gemeenteraad praat op 4 december in een commissievergadering over het onderwerp. Op 18 december wordt een knoop doorgehakt tijdens de gemeenteraadsvergadering.