Archief

'Nodeloos stilleggen Maasdelta raakt ons in het hart'

De burgemeesters Karssen van Maassluis, Salet van Spijkenisse en Van Heijningen van Hellevoetsluis doen in een brief aan minister Blok een dringend beroep om de waarborgstop van leningen voor woningcorporaties terug te draaien.

"Woningcorporatie Maasdelta is onze corporatie, zij zit in de haarvaten van onze gemeenschap. Het nodeloos stilleggen van deze belangrijke investeerder en beheerder raakt ook ons als gemeente in het hart", aldus burgemeester Karssen namens de drie gemeenten.

Vanaf 2014 zal het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) niet meer garant staan voor de leningen, omdat het vreest dat de corporatiesector niet voldoende geld meer heeft om rente en aflossingen te betalen. De stellingname van het WSW is volgens de burgemeesters opvallend, omdat Maasdelta door prudent beleid nu juist niet in de financiële gevarenzone verkeert.

De stop heeft grote consequenties in de volkshuisvestingpraktijk. Zo heeft woningcorporatie Maasdelta, actief in de drie gemeenten, diverse nieuwe projecten in de ijskast heeft gezet. Daartoe behoort Sluispolder-West in Maassluis, waar 460 huurwoningen gesloopt zouden worden om plaats te maken voor nieuwbouw.

De minister heeft in een brief aan de Kamer geschreven, dat alle doorrekeningen voorbarig zijn. Hij stelt dat eerst de nadere invulling en uitwerking door het kabinet moet worden afgewacht tot in het voorjaar. "Een dergelijk antwoord is zeer onbevredigend", zo is te lezen in de brief van de burgemeesters.

Categorieen:
Maassluis Algemeen