Archief

Van der Ende zwaait af bij Delfland

Lierenaar Pleun van der Ende neemt begin januari afscheid als hoogheemraad van Delfland. Hij ziet af van de aangeboden verlenging va de zittingstermijn met twee jaar, die het gevolg is van een wijziging in het verkiezingensysteem.

Normaal gesproken waren er rond deze tijd verkiezingen gehouden, omdat de burgers van oudsher om de vier jaar konden stemmen voor het bestuur van het Hoogheemraadschap. Mede als gevolg van gebrek aan belangstelling bij de burgerij is door 'Den Haag' besloten om de bestuurders voortaan door de gemeenteraadsleden te laten kiezen. In dat kader is er voor gekozen om die verkiezing gelijk te laten lopen met die voor de Provinciale Staten. De eerstvolgende stembusronde is daardoor begin 2015.

De termijn voor het zittende dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap loopt af in januari a.s. Aan alle hoogheemraden is gevraagd na te denken over de verlenging met twee jaar. Vier van hen, te weten Adri Bom-Lemstra, Arie van den Berg, Aad Wiegman en Ingrid ter Woorst hebben aangegeven hun functie met twee jaar te verlengen.

De 61-jarige Van der Ende heeft besloten om te stoppen: "Hoewel ik dit werk altijd met veel plezier heb gedaan, heb ik na rijp beraad toch besloten om mijn taak als hoogheemraad niet voort te zetten. Dit betekent dat ik op 7 januari 2013 afscheid neem als dagelijks bestuurder."

Categorieen:
De Lier Algemeen