Archief

Proces-verbaal voor gevaarlijke stoffen op pont

Tegen het bedrijf Lindegas, transporteur van industriële stoffen, is door de Inspectie Leefomgeving en Transport proces-verbaal opgemaakt voor het gebruiken van de veerpont tussen Maassluis en Rozenburg. De verwachting is dat de zaak aan de rechter zal worden voorgelegd.

Sinds 2009 is de veerpont verboden voor transporten van gevaarlijke stoffen die gebruik moeten maken van een speciale route. Sommige transporten zijn niet routeplichtig, maar moeten wel buiten de bebouwde kom blijven. Er wordt een uitzondering gemaakt op deze regel als er redelijkerwijs geen route buiten de bebouwde kom aanwezig is.

De situatie bij de veerpont is juridisch ingewikkeld. Aan de kant van Rozenburg blijven de transporten buiten de bebouwde kom. Aan de kant van Maassluis is dat niet het geval, maar maakt het bedrijf Lindegas gebruik van de uitzondering op de regel. Dit vindt Maassluis niet gewenst.

De regionale autoriteiten vinden dat de A15 een redelijk alternatief is voor de pont en daarop heeft de inspectie, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, aangekondigd handhavend op te zullen treden. Dat heeft geleid tot een eerste proces-verbaal.

Categorieen:
Maassluis Algemeen