Handbal: DIOS wint streekderby van Quintus

Dames

Westlandia won in sporthal De Pijl van DVSD uit Deurningen. De Naaldwijkse dames deden wat van hun verwacht werd gezien het verschil op de ranglijst. Westlandia nam na de eerste 30 minuten een 18-16 voorsprong. Deze marge wist de Naaldwijkse equipe in de tweede helft uit te bouwen naar een verschil van vijf doelpunten: 34-29. Westlandia won de vijfde thuiswedstrijd op rij en is terug te vinden in de grote middenmoot. Jenny van der Hoeven en Stefanie van Dalen scoorden ieder 8 keer.

De reserves van Quintus en SEW speelden een spannende wedstrijd in sporthal De Bloesem/Westfrieslandhal. Beide ploegen hielden elkaar gedurende de wedstrijd in evenwicht. Na een ruststand van 14-14 eindigde de doelpuntrijke wedstrijd in een 30-29 overwinning voor SEW, dat in zes thuiswedstrijden niet één punt heeft laten liggen. Quintus blijft op de tweede plaats staan.

Tweede divisie B

Verburch blijft in het spoor van United Breda en lijkt klaar voor de topper van volgende week zondag in Breda tegen de koploper. De Poeldijkse ploeg had in de Jan van der Valk sporthal geen enkele moeite met hekkensluiter Origene/Ventura. In de eerste helft konden de bezoekers nog meekomen (13-10), maar na de pauze wist het collectief van Verburch het kwaliteitsverschil uit te drukken in de stand: 27-18. Verbuch blijft ongeslagen in haar thuiswedstrijden.

VELO leed de derde nederlaag van het seizoen. In sporthal Boswijk in Den Haag bleek promovendus Hercules te sterk voor de andere promovendus. De Haagse ploeg was vorig jaar kampioen geworden in regioklasse C. De Wateringse ploeg had een off-day. Dit resulteerde in een 17-10 achterstand bij rust. Na de pauze kon VELO de marge iets verkleinen, echter de nederlaag van 31-16 was onontkoombaar. Patricia Zwinkels was met 8 treffers topscorer.

Eredivisie

Heren

Quintus behaalde tegen Hercules de derde uitzege van het seizoen en gaat samen met OCI Lions aan de leiding in de eredivisie. In sporthal Boswijk in Den Haag speelden beide ploegen in de streekderby een matige maar boeiende wedstrijd. In de strijd om de bovenste plaatsen waren de twee punten voor de Heulse ploeg het belangrijkst. Quintus en Hercules gingen in de beginfase nog gelijk op getuige de 8-8 na 15 minuten spelen. Quintus bouwde in het tweede gedeelte van de eerste helft een voorsprong op. De ruststand was 15-10 voor de Heulse ploeg. Na de pauze bleef de wedstrijd toch spannend. Quintus behield de controle en de voorsprong. Met nog tien minuten te spelen was de stand 22-18 voor de bezoekers. Hercules kwam nog terug tot 23-20, maar in de laatste zeven minuten, na een Heulse time out, werd de eindstand bepaald op 29-23. Geert Hinskens scoorde de meeste Heulse treffers.

DIOS heeft de streekderby tegen de reserves Quintus wederom gewonnen. In de Van der Voorthal werd het 28-25 voor de bezoekers. De ploeg uit Den Hoorn won van de laatste acht edities maar liefst vijf edities. Eenmaal eindigde een duel in een gelijkspel en twee keer wist Quintus te winnen. Van de laatste vier ontmoetingen won DIOS alle wedstrijden.

De wedstrijd ging in de eerste helft gelijk op. De bezoekers hadden bij rust één punt voorsprong: 14-15. In de tweede helft behield DIOS een kleine voorsprong totdat Quintus in ondertal een achterstand van twee doelpunten goed maakte: 17-17. DIOS herpakte zich en wist een gaatje te slaan. De thuisploeg bleef in de race door goed keeperswerk van Marco Dofferhof. DIOS behield de voorsprong vast tot het eindsignaal: 25-28. Robin Huisman (negen keer raak) was de plaag voor de Heulse defensie. Aan de andere kant van Heulenaar Mark van Vliet veelvuldig succesvol (tien keer).

DIOS behaalde de vijfde zege uit zes uitwedstrijden. Quintus verloor voor de derde keer dit seizoen een thuiswedstrijd. DIOS blijft om een mooie vijfde plaats staan. Quintus is terug te vinden op een elfde plaats en zit in de gevarenzone.

Hoofdklasse D

Westlandia behaalde een zeer eenvoudige overwinning op Helius, In sporthal De Pijl walste de Naaldwijkse equipe over de bezoekers uit Hellevoetsluis heen. In de eerste helft bleek al snel het krachtsverschil tussen beide ploegen. Westlandia stond na de eerste minuten met 23-14 voor. Na de pauze consolideerde de Naaldwijkse ploeg de voorsprong en breidde het verder uit. De eindstand werd 41-27 voor Westlandia. Voor de Naaldwijkers was dit de eerste keer in deze competitie dat het aantal doelpunten boven de magische grens van 40 uitkwam. Terry Zuiderwijk scoorde 14 treffers. Westlandia blijft gedeeld koploper.