Archief

Hoekse deelraad kiest voor aparte status

In de discussie over het toekomstig bestuursmodel van Rotterdam kiest de Hoekse deelraad unaniem voor een variant van het 'gebiedsbestuur'. Hoek van Holland moet daarin een aparte status krijgen met lokaal gekozen vertegenwoordigers, een dagelijks bestuur met eigen verantwoordelijkheden en budgetten en behoud van het wijkkantoor.

Dit schrijft de deelraad in een zienswijze, die naar de Rotterdamse gemeenteraad wordt gestuurd. Omdat de deelgemeenten worden afgeschaft, moet een keuze worden gemaakt uit twee bestuursmodellen: 'wijkparticipatie' of 'gebiedsbestuur'.

De 'wijkparticipatie', waarbij Rotterdam in 55 wijken zou worden verdeeld, werd donderdag door alle partijen van tafel geveegd. Maar ook met het model gebiedsbestuur denken de fracties dat er onvoldoende mogelijkheid bestaat om invloed uit te oefenen. De vrees is dat de 'Coolsingel' te weinig binding met Hoek van Holland heeft en dat de politiek daardoor te ver van de burger af komt te staan.

De deelraad acht de bijzondere positie van Hoek van Holland noodzakelijk, voornamelijk door de geografische ligging en de identiteit van het gebied. De deelgemeenten mogen meedenken en adviseren over de nieuwe bestuurlijke modellen, maar de Rotterdamse gemeenteraad bepaalt op 20 december welke er gekozen wordt.