Archief

Groothandel daagt FloraHolland

Groothandelaren in bloemen en planten stappen naar de rechter om vernietiging te eisen van het besluit over de handelstarieven die veiling FloraHolland volgend jaar wil invoeren. Gesteund door hun brancheorganisatie VGB, vorderen zij, dat het veilingreglement wordt nageleefd.

FloraHolland zegt de tarieven op haar diverse exportveilingen te willen uniformeren. Bij die uniformering wordt het hoogste niveau - dat van de vestiging in Aalsmeer - aangehouden, stelt de VGB. Dit betekent volgens haar in elk geval voor in Honselersdijk en Rijnsburg kopende handelaren een forse verhoging. Het gaat daarbij vooral om de zogenoemde transactieheffing, die bij elke aankoop via de veilingklok moet worden betaald.

Volgens directeur Robert Roodenburg van de VGB is er, in afwijking van de afspraken, niet eens onderhandeld met de handelsdelegatie van de VGB. De organisatie informeert ook de bij FloraHolland aangesloten kwekers over de gevolgen van de tariefstijgingen voor de groothandel.

Volgens de VGB gelden de negatieve effecten namelijk niet alleen voor de afnemers, maar ook voor aanvoerders. In een brief aan de kwekers stelt de VGB: "Handelsbedrijven worden op deze wijze gedwongen naar andere inkoopmogelijkheden naast de klok te gaan zoeken."

Categorieen:
Honselersdijk Algemeen