Archief

College Maassluis voorstander preventief fouilleren

Het college van B en W van Maassluis wil het preventief fouilleren invoeren. Dit op advies van onder meer de politie in het kader van de regionale aanpak van overvallen. Daarnaast heeft de geschiedenis van 'Project X' in Haren, dat uitliep op rellen, bewezen dat preventief fouilleren nuttig kan zijn.

Als het preventief fouilleren tot de mogelijkheden gaat behoren, is het alleen de burgemeester die een gebied kan aanwijzen waar een hoog risico op geweld en dreiging met wapens speelt. Hiervoor zal hij in gesprek gaan met de zogeheten gezagdsriehoek: de officier van justitie, de korpschef en de burgemeester zelf.

Vervolgens is het aan de officier van justitie om te bepalen waarop en wanneer de politie mag controleren. Als voorbeeld wordt gegeven, dat er in een uitgaansgebied tijdens uitgaanstijden in de komende drie weekeinden preventief gefouilleerd mag worden.

Het is overigens de gemeenteraad van Maassluis die eerst nog moet bepalen of het preventief fouilleren wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Categorieen:
Maassluis Algemeen