Archief

Midden-Delfland loopt warm voor 'verkeersbordenplan'

Hoewel niet iedereen overtuigd bleek, lijkt het merendeel van de Midden-Delflandse gemeenteraad wel iets te zien in het 'verkeersbordenplan' van Ronald Vuijk. De onlangs tot Tweede Kamerlid benoemde wethouder was dinsdagavond terug in Midden-Delfland voor een presentatie van bureau Mobycon over de verkeersfilosofie shared space.

Zijn verkeersborden wel nodig?, vroeg Vuijk zich eerder dit jaar hardop af. Hoewel het voor sommigen een 1 april-grap leek, was hij bloedserieus. Het idee achter shared space is, dat verkeerssituaties zó worden aangepast dat verkeersborden niet meer nodig zijn. Zogeheten sociale interactie, bijvoorbeeld door oogcontact, zou er dan voor zorgen, dat het verkeer in goede banen wordt geleid.

Het is dus geen kwestie van simpelweg verkeersborden weghalen. Wel kan de aanleg van pleinen, hekjes of plantsoenen verkeersgebruikers manen tot voorzichtigheid. Dat komt bovendien de beeldkwaliteit van de buitenruimte ten goede.

Mobycon noemde drie locaties in de gemeente die uitermate geschikt zijn voor het concept. Dat zijn de locatie rondom de Valbrug in Schipluiden, de Huis te Veldelaan ter hoogte van 't Spreeuwennest in Maasland en de kruising van de Woudseweg met de Rijksstraatweg in Den Hoorn.

Vuijk stelt voor het concept van shared space in aanmerking te nemen bij alle toekomstige verkeersprojecten die zich daar voor lenen. Aanstaande maandag spreken de leden van de gemeenteraadscommissie Grondgebied zich uit over het idee.