Archief

Geen 'hoogbouw' in centrum Kwintsheul

Er komt vrijwel zeker geen 'hoogbouw' in het centrum van Kwintsheul. En dorpshuis De Kastanjehof krijgt een nieuwe locatie aan de andere kant van de Kerkstraat. Die conclusie kan worden getrokken na de raadsinformatiebijeenkomst, dinsdagavond in het gemeentekantoor in 's-Gravenzande. Daarin werden de fracties bijgepraat over de stand van zaken rond het Heulse centrumplan.

Nadat de AH Koornneef-vestiging begin dit jaar geheel uitbrandde, zijn de plannen over de herinrichting van het centrum versneld uitgewerkt. Het plan dat in september aan de bevolking werd voorgelegd, kreeg veel kritiek. Vooral door de omvang van de nieuwbouw.

Omdat de gemeente draagvlak onder de bevolking zoekt, is een groot aantal alternatieven besproken met een klankbordgroep, bestaande uit een twintigtal Heulenaars. Het resultaat daarvan is dat er nog twee opties zijn overgebleven. In beide gevallen wordt De Kastanjehof verplaatst.

De eerste optie is een aanpassing van het oorspronkelijke plan. Om aan de kritiek tegemoet te komen, is daarin de vierde woonlaag geschrapt. De andere optie kreeg ook vanuit diverse raadsfracties direct veel meer steun: een supermarkt op de plaats waar nu De Kastanjehof staat zonder woningen er boven. De winkel wordt met 1000 m2 bijna twee keer zo groot als de uitgebrande winkel. Het parkeren is voorzien aan de kant van de Kerkstraat, waardoor er geen woning in de Raaphorst hoeft te worden aangekocht.

Ook De Heulse Aanpak, het platform van Heulse organisaties, had een alternatief ingebracht, waarbij er geen woningen op de supermarkt waren gedacht maar er tegenaan aan de Raaphorstzijde. Vooralsnog bleek dat idee een financieel tekort op te leveren. De Heulse Aanpak liet echter weten met een aanpassing te zullen komen en hoopt dat die alsnog in de besluitvorming wordt meegenomen.

Wethouder Duijvestijn veegde de suggestie, gedaan door sommige Heulenaars, van een supermarkt buiten het centrum resoluut van tafel. Volgens hem hebben de overige voorzieningen in het dorpscentrum een supermarkt nodig. De bakker zou de supermarkt wel eens kunnen volgen, waarschuwde hij. Nu er een tijdelijke oplossing is in de vorm van een noodwinkel, praat de gemeente niet met andere organisaties.

Volgende maand zal de gemeente een inloopavond organiseren om de Heulenaars bij te praten. De planning is nog steeds dat in 2013 met de nieuwbouw van De Kastanjehof wordt begonnen, waarna een jaar later de beurt is aan de supermarkt, die dan in 2015 de deuren kan openen.

Categorieen:
's-Gravenzande Algemeen