Archief

Nieuw wiekenkruis 's-Gravenzandse molen

Het wiekenkruis van de molen aan de Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande is dringend aan vervanging toe. Komende woensdag worden de oude wieken verwijderd en op maandag 26 november gaat het nieuwe wiekenkruis er op.

De 's-Gravenzandse Korenmolen dateert van 1908 en bleef tot in de jaren zestig in gebruik. Vervolgens raakte de molen in verval. Het duurde tot 1977 alvorens tot restauratie van de buitenkant werd overgegaan. Er werd onder meer een nieuw wiekenkruis geplaatst. In 1989 ontstonden opnieuw problemen. Dit keer met het binnenwerk en kon er niet meer worden gemalen.

Kort voor de eeuwwisseling werd de molen gekocht door de toenmalige gemeente 's-Gravenzande en begin 2003 na een grondinge restauratie heropend. In 2010 bleek dat het wiekenkruis door roest was aangetast. De roeden die de basis vormen van het wiekenkruis zijn aan vervanging toe. Waar de molenroeden in de askop steken, is bijna de helft van de oorspronkelijke plaatdikte weggeroest. Doordraaien, zeker bij iets meer wind, is niet langer verantwoord.

Vrijdag 30 november wordt de molen officieel weer in gebruik genomen.

Categorieen:
's-Gravenzande Algemeen