Archief

WonenWateringen gaat woningen Vestia beheren

WonenWateringen gaat, als het aan de Nederlandse woningbouwverenigingen ligt, in Westland de huurwoningen van het noodlijdende Vestia beheren en verhuren. Dat is het gevolg van een uitspraak van het congres van branchevereniging Aedes, waar donderdag over de problemen rond Vestia is gesproken.

De corporaties vinden de huidige oplossing onvoldoende. Zij moeten 700 miljoen euro ophoesten en Vestia verkoopt 15.000 woningen. Aedes heeft op initiatief van vijf corporaties, waaronder WonenWateringen, een werkgroep in het leven geroepen die op korte termijn de minister moet adviseren over een opdeling van het volledige woningbezit van Vestia onder (groepen) van woningcorporaties.

"Voor Westland zou dit betekenen dat het bezit van Vestia in Westland (3400 woningen) wordt overgedragen aan WonenWateringen", aldus directeur André van den Berg. De financiering zou moeten worden geregeld via een steunfonds, waarin alle corporaties geld storten.

WonenWateringen legde eerder al een bod bij Vestia neer om het totale woningbestand over te nemen. Dat bod werd afgewezen, omdat Vestia het te laag vond. Volgens Van den Berg zal de verkoop van 20 procent van de sociale huurwoningen in Westland door Vestia, waarmee inmiddels wel een begin is gemaakt, niet alleen de sociale woningvoorraad onder druk zetten maar ook de koopmarkt voor langere tijd ontwrichten.

Categorieen:
Westland Algemeen