Archief

Oorzaak benzeenpieken bij boten gezocht

Van twee schepen wordt vermoed, dat zij in de nacht van zondag op maandag de veroorzakers zijn geweest van twee benzeenpieken in Maassluis. Dat heeft de milieudienst van Rijnmond woensdagavond naar buiten gebracht.

De eerste piek werd zondagavond om 20.30 uur gemeten, de tweede maandagochtend om 2.00 uur. Beide pieken waren kortstondig, zegt de milieudienst. In het ene geval wordt de oorzaak gezocht bij een schip dat werd beladen en in het andere geval bij een voorbijvarend schip dat aan het ontgassen was.

De meters sloegen respectievelijk uit naar 35 en 67 microgram per kubieke meter lucht. Waardes boven de 20 microgram staan als 'slecht' gekwalificeerd en waardes boven de 50 microgram als 'zeer slecht'. Benzeen is een stof die op de langere termijn kan leiden tot ernstige schade aan de gezondheid. In het uiterste geval zelfs tot leukemie.

Overigens werd tijdens de benzeenpiek van 2.00 uur 's nachts ook een tolueenpiek gemeten. Deze bedroeg 49 microgram per kubieke meter, waar het gebied boven de 40 microgram als 'slecht' is gekwalificeerd.

Categorieen:
Maassluis Algemeen