Archief

OM in hoger beroep voor strandrellen

Het Openbaar Ministerie in Den Haag is dinsdag in hoger beroep gegaan tegen zeven verdachten van de strandrellen in Hoek van Holland van augustus 2009. In totaal staan er in het hoger beroep negen verdachten terecht voor openlijke geweldpleging en bedreiging van politiemensen tijdens het evenement.

Het strandfeest Sunset Grooves eindigde desastreus. Bezoekers keerden zich tegen politiemensen, die zich genoodzaakt voelden om te schieten. Daardoor kwam een van de bezoekers om.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de verdachten eerder tot (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraffen of werkstraffen. De nu geëiste gevangenisstraffen variëren tussen 8 maanden waarvan 4 voorwaardelijk en 18 maanden waarvan 3 voorwaardelijk.

"Het gaat hier om openlijk geweld op zeer grote schaal met oorlogstrekjes, vooral gericht tegen de politie. Met individueel lichamelijke en vooral geestelijke schade tot gevolg. Het gebeuren heeft tevens geleid tot een ernstig geschokte rechtsorde. Openlijk geweld dus van de ernstigste soort", aldus de advocaat-generaal van het OM. De uitspraak volgt op 20 november.