Archief

Rotterdam wil zelfregulering bij ontgassen

Het college van B en W van Rotterdam wil nog voor het einde van dit jaar in overleg gaan met de organisaties van bedrijven in het havengebied om terugdringing van het ontgassen door schepen te bereiken. Het college onderstreept daarbij, dat het niet wil wachten op aanpassing van de bestaande wetgeving. Dit staat in de beantwoording van schriftelijke vragen die waren ingediend door het PvdA-raadslid Verbrugge.

Overigens wordt zelfs de bestaande wetgeving nog niet eens goed nageleefd. Bij een controleactie in juli bleek dat op de helft van de onderzochte schepen in meer of mindere sprake was van overtredingen. Die controle in juli vormde de tweede themaweek van de Binnenvaart Toezicht Regio Rijnmond. Dit najaar staat nog een derde themaweek op het programma, aldus B en W van Rotterdam.

Schepen die hun lading chemicaliƫn overslaan in de Rotterdamse haven houden na het leegpompen zogeheten vluchtige organische koolwaterstoffen over. Zij willen die kwijt door middel van ontgassen. Deze vluchtige stoffen kunnen bij lange blootstelling schadelijk zijn voor de gezondheid.

Met name vanuit de deelgemeenteraad van Hoek van Holland wordt keer op keer aangedrongen op maatregelen tegen het ontgassen door schepen in de buurt van bewoonde gebieden.