Archief

Herdenkingsdienst in het fort

De Gedenkkamer van het Fort aan den Hoek van Holland is 11 november plaats van handeling van een herdenkingsdienst. Op die dag wordt in veel landen stilgestaan bij het feit, dat in 1918 om 11.00 uur precies het laatste schot van de Eerste Wereldoorlog werd gelost.

Op initiatief van de in Engeland wonende Nederlander Christiaan de Blocq van Kuffeler wordt 'Klaproosdag' in het fort gevierd. Overigens worden niet alleen de slachtoffers van die oorlog, maar alle gevallenen door oorlogsgeweld herdacht.

Een dergelijke viering in Nederland is uniek, maar past goed bij Hoek van Holland. Op de Hoekse begraafplaats is een bijzondere plek, die herinnert aan de vele Engelse militairen die hier tijdens het geweld van de Tweede Wereldoorlog hun leven gelaten hebben. De Gedenkkamer in het Fort getuigt daar ook van.

De dienst wordt gehouden in aanwezigheid van een delegatie Engelse en Nederlandse zeekadetten en leden van de Royal British Legion. De kadetten zullen 's-morgens in de Berghaven aankomen. De dienst zal geleid worden door de Engelse predikant Shirley Henderson.