Archief

Havenbedrijf wil overal af van ontgassen

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de intentie om het zogeheten ontgassen van schepen op al het water in het Rijnmondgebied in de ban te doen. Voor varende schepen zou het verbod in 2014 moeten ingaan, zes jaar later ook voor schepen die stilliggen.

Maar het havenbedrijf kan het verbod niet zelfstandig invoeren, zo laat een woordvoerder weten. Er moeten nog veel procedurele stappen gezet worden. Zo is er overleg noodzakelijk met de Centrale Commissie voor de Rijnvaart en met Rijkswaterstaat. Ook moet wethouder Baljeu, die onder meer de haven in portefeuille heeft, instemmen met wijziging van de havenverordening. Maar de eerste gesprekken zullen binnenkort plaatsvinden.

Schepen die hun lading chemicaliën overslaan in de Rotterdamse haven houden na het leegpompen zogeheten vluchtige organische koolwaterstoffen over. Deze kunnen bij lange blootstelling schadelijk zijn voor de gezondheid. Europese wetgeving staat toe dat schippers de gassen al varend in niet-dichtbevolkte gebieden lozen. Daarnaast zijn er twee gebieden door het havenbedrijf aangewezen waar mag worden geloosd: de 2e Pethaven bij Hoogvliet en de Geulhaven bij Vlaardingen.

De VVD Hoek van Holland is al langere tijd bezig om het probleem bij diverse instanties hoog op de agenda te krijgen. Fractievoorzitter Mark Lensselink laat op de website van de VVD weten tevreden te zijn dat bevoegde instanties de problematiek serieus nemen en bereid zijn tot actie over te gaan. Hij begrijpt alleen niet dat het nog een aantal jaren op zich moet duren, omdat er nu al systemen bestaan die de uitstoot bij het ontgassen af kunnen vangen.