Archief

Circa 750 dossiers over verkeerd gebruik hobbykassen

De gemeente Westland heeft circa 750 dossiers in voorbereiding van gevallen van strijdig gebruikte agrarische gronden in de buitengebieden. Afbraak van hobbykassen met een groter volume dan 300 kubieke meter is niet aan de orde, indien deze agrarisch worden gebruikt. De pijn zit in ander privé-gebruik van zulke kassen, zo blijkt uit de antwoorden van het college van B en W op vragen die door de raadsfractie van Westland Verstandig waren ingediend.

In deze 'hobbykassen-discussie' gaat het om situaties waarin burgers zelf hebben gevraagd om de bestemming van hun agrarische dienstwoning te wijzigen in 'woondoeleinden'. Het college stelt, dat bij zo'n wijziging gewezen wordt op de geldende regel, dat er in die situatie voor een volume van niet meer dan 300 kubieke meter aan bijgebouwen mag zijn. Er wordt op gewezen dat door een bestemmingswijziging in 'woondoeleinden' het betrokken perceel aanmerkelijk in waarde stijgt.

Het college zegt verder, niet direct moeilijk te doen bij voortgezet agrarisch gebruik met een kasvolume boven 300 kubieke meter, maar dat die grond wel beschikbaar moet blijven voor glastuinbouw en dus niet oneigenlijk gebruikt mag worden. Nog niemand heeft het bevel gekregen zijn kas af te breken, maar er kan wel worden geëist, dat - al dan niet op termijn - een einde komt aan oneigenlijk gebruik van de kas.

Categorieen:
Westland Algemeen