Archief

Westland wil geen ander type straatverlichting

De gemeente Westland wil niet overgaan op een ander type straatverlichting, zoals bijvoorbeeld met LED-lampen. Dit stelt het college van B en W in antwoord op vragen van de fractie LEO 2.0 over de verlichting in de buitengebieden.

Sinds 1 juli blijft in sommige delen van het buitengebied de straatverlichting uit. Hiermee wil de gemeente 400.000 euro besparen. Volgens LEO 2.0 komt daarmee de sociale veiligheid op straat in het geding. De fractie vraagt zich af of de gemeente niet op een andere manier kosten kan besparen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van energiebesparende lampen.

Het college meldt dat de gemeente al energiebesparende verlichting toepast. "Het verlichtingsniveau is op diverse plaatsen teruggebracht tot een lager niveau (lagere wattage), maar wel zodanig dat dit valt binnen de minimale landelijke normen. De lagere wattage levert een beperkte energiebesparing."

Aan bijvoorbeeld LED-verlichting wil het college niet beginnen. "De investering welke gemaakt moet worden teneinde zulke maatregelen te realiseren, staat niet in verhouding tot de beoogde besparing. Met de huidige stand van de techniek laat deze investering zich niet terugverdienen binnen de levensduur van een lantaarnpaal."

Westland neemt hiermee een ander standpunt in dan Midden-Delfland. Vrijdag werd bekend dat de gemeente de LED-verlichting in lantaarnpalen juist uitbreidt om zo tot energiebesparing te komen.