Archief

Vragen CDA over nieuw duinfietspad

De fractie van CDA Westland wil in de gemeenteraadsvergadering van 4 september te weten komen, hoe het college van B en W omgaat met de uitspraak van de Raad van State over het nieuwe duinfietspad tussen Kijkduin en Hoek van Holland.

De Raad van State deelt de visie van de Stichting Westlandse Natuur, dat in de besluitvorming bij de gemeente Westland onvoldoende rekening is gehouden met de effecten van dat fietspad op de beschermde natuurgebieden Solleveld en Kapittelduinen. De gemeente moet nu binnen een half jaar haar huiswerk hebben overgedaan.

CDA-Westland was een voorstander van dit fietspad over de top van de duinen langs de gehele Westlandse kust, waardoor fietsers al rijdend kunnen genieten van een wijdse uitkijk over de zee. Het nieuwe pad ligt volgens CDA-raadslid Jan van Rossum voor het grootste deel in onlangs aangelegde duinen, die zich zonder de kunstmatige kustverbreding niet hadden kunnen ontwikkelen.

"Die duinenrij is aangelegd voor onze veiligheid en zou twee functies krijgen: voor recreatie en natuur. De uitspraak van de Raad van State verbaast ons dan ook hooglijk, nu de recreatieve kant op zijn minst (gedeeltelijk) ter discussie wordt gesteld", aldus Van Rossum.

In de rondvraag op 4 september wil hij onder meer te weten komen, hoe het in deze zaak zit met de procedures die op het niveau van de provincie Zuid- Holland zijn doorlopen. Verder wil Van Rossum toetsen of de praktische conclusie klopt, dat niet het gehele nieuwe fietspad omstreden is, maar alleen die delen die door oude duinen lopen. Hij vraagt zich nu overigens ook af, of het toegezegde wandelpad tussen het Molenslag en Ter Heijde alleen door de nieuwe duinen geprojecteerd kan worden.