Archief

Proef scheiding zoet/zout water in Waterweg

Kennisinstituut Deltares doet onderzoek naar het beperken van zoutindringing via de Nieuwe Waterweg. Hiervoor wordt op dit moment een 'bubbelgordijn' ontwikkeld. Dat wordt mogelijk ergens tussen Hoek van Holland en Maassluis geplaatst.

Een bubbelgordijn, ook wel bellenscherm genoemd, blaast luchtbellen vanaf de kanaalbodem in het water, waardoor het zoete en zoute water worden gemengd. Daardoor neemt het zoutgehalte af en kan het zoute water minder ver landinwaarts komen.

Zout water vormt in droge tijden een probleem in onder meer de Waterweg, omdat er dan minder zoet water wordt aangevoerd door de rivieren Rijn en Maas. Zout water heeft daardoor meer kans om landinwaarts door te dringen. Het gevolg is, dat meerdere waterinnamepunten langs de kades en oevers niet gebruikt kunnen worden voor landbouw en industrie.

Volgens projectleider Yann Friocourt kan het onderzoek ook op andere locaties worden toegepast. "Zoutindringing is een wereldwijd probleem, dat in de toekomst alleen maar groter wordt door toenemend watergebruik en klimaatverandering", aldus Friocourt.

Binnenkort starten er testen op schaalniveau. Daarbij moet duidelijk worden waar het bubbelgordijn het beste geplaatst kan worden.