Archief

Kritiek op zienswijze Aboutaleb/Van Aartsen

Twee wetenschappers hebben in de afgelopen weken scherpe kritiek geformuleerd op de visie van de burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en Van Aartsen van Den Haag op de wenselijkheid van een Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Dat nieuwe openbare lichaam zou een overkoepeling moeten worden van de twee genoemde en 22 omliggende gemeenten.

Volgens de Amsterdamse professor F. Fleurke ontbreekt in de zienswijze van beide burgemeesters, die op 1 mei dit jaar naar buiten is gebracht, een geargumenteerde redengeving voor de instelling van een metropoolregio. "In het document wordt volstaan met algemene beschouwingen over het nut en de noodzaak van intensievere samenwerking tussen de gemeenten in het desbetreffende gebied", aldus Fleurke.

Emeritus-hoogleraar A.Q.C. Tak van de Universiteit van Maastricht meent, dat de zienswijze van beide burgemeesters democratische legitimiteit ontbeert. "Het is een studie waarvan de status niet hoger is dan die van een willekeurig door welke persoon dan ook aangeboden studie", aldus Tak. Maar tegelijkertijd vindt hij het document van Aboutaleb en Van Aartsen gevaarlijker, "juist door het daarbij gepretendeerde gezag".

Op vrijdag 7 september is er voor de betrokken gemeenteraden weer een bijeenkomst over de democratische legitimiteit van de voorgenomen Metropoolregio. Dat gebeurt onder de vlag van het zogeheten Radeninitiatief dat vanuit de gemeente Westland is opgestart.

Categorieen:
Westland Algemeen