Archief

Bleker komt paprikateler tegemoet

Staatssecretaris Bleker heeft besloten tot een tegemoetkoming in de schade van de paprikateler die enkele weken geleden een zeer schadelijke uitheemse kever in een van zijn kassen ontdekte. Zulke schade van de teler valt in principe onder het bedrijfsrisico, maar er is hier sprake van een uitzonderlijke situatie, aldus de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanwege het grote economische risico wordt de kever met de zwaarst mogelijke bestrijding uitgeroeid. Daarom komt Bleker de ondernemer in 25% van de kosten tegemoet. De bewindsman loopt daarmee vooruit op de oprichting van een schadevergoedingsregeling uit het Plantgezondheidsfonds.

De betrokken kever kan in ons land dankzij de wintertemperatuur niet in de buitenlucht overleven, maar zich wel in kassen vestigen. De kever ontwikkelt zich binnen twintig dagen in grote aantallen van ei tot vruchtbare volwassene. Bloemknoppen of jonge vruchten waar larven in zitten, ontwikkelen zich niet of niet goed tot rijpe vruchten, maar vallen vaak voortijdig af. Ook oudere vruchten worden aangetast. Door de snelle vermenigvuldiging kan er grote economische schade ontstaan.

Onmiddellijk na constatering van de vondst is de afzet van het bedrijf stilgelegd en zijn de plantenresten gecontroleerd en onder toezicht afgevoerd. Op de andere bedrijfslocatie van de teler is geen kever aangetroffen, maar bij een naastgelegen bedrijf hoogstwaarschijnlijk wel. Inmiddels is begonnen met de ruiming van de kas, die na een quarantaineperiode van enige weken weer wordt vrijgegeven.

Bleker dringt aan op een spoedige verbreding van het Plantgezondheidsfonds, dat in de toekomst kan voorzien in een tegemoetkoming voor uitbraken van schadelijke organismen in de plantaardige sector. "Ik vind, en met mij de sector, dat de helft van de schade vergoed moet worden en ik neem daarin alvast een deel voor mijn rekening, omdat ik dit als een uitzonderlijke situatie beschouw", stelt hij. "Ik heb er bij het bedrijfsleven ernstig op aangedrongen om de uitbreiding van het fonds zeer spoedig te realiseren", besluit Bleker.

Categorieen:
Algemeen