Archief

Strijd zondagopenstelling nog niet gestreden

De gemeenteraadsfractie van LPF Westland zal de eerste kansrijke situatie voor realisatie van vrije koopzondagen aangrijpen om de politieke besluitvorming in gang te zetten. Dat blijkt uit de reactie van LPF-raadslid John Witkamp op de uitspraak van de Raad van State, die woensdag bepaalde dat de regering in haar recht stond een gemeenteraadsbesluit daarover te vernietigen.

Witkamp ziet twee momenten waarop de zaak opnieuw op tafel kan komen. Allereerst is dat na de landelijke verkiezingen op 12 september, wanneer onder invloed van partijen als VVD, PVV en D66 de Winkeltijdenwet veranderd zou kunnen worden. Daarnaast kunnen volgens hem na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 de kaarten binnen Westland heel anders komen te liggen.

Fractievoorzitter Frank Rijneveen van Gemeentebelang Westland is ook een uitgesproken voorstander van de vrije koopzondag. Maar hij zal in de nabije toekomst niet zo ver willen gaan om nog eens in beroep te gaan bij de Raad van State. "We hebben daar inmiddels ettelijke tienduizenden euro's ingestoken en wij hebben niet de illusie, dat wij een derde keer wél in het gelijk worden gesteld", aldus Rijneveen.

De fractie van CDA Westland is blij met de uitspraak van de Raad van State, omdat hierdoor de kleine winkeliers in de diverse kernen beschermd worden, zodat er voldoende winkelaanbod blijft in de diverse kernen. Bovendien vindt de CDA-fractie het belangrijk dat er door deze uitspraak één dag in de week blijft van rust, ontmoeting en bezinning.

Categorieen:
Westland Algemeen