Archief

Overtredingen bij ontgassende schepen

Uit een grote controle in het Rijnmondgebied is gebleken dat veel schepen zich niet houden aan de regels met betrekking tot ontgassen en overslag. Van de 40 gecontroleerde binnenvaarttankers werden er bij 21 overtredingen geconstateerd.

Ook zijn nog 8 waarschuwingen uitgedeeld. Diverse keren werden veiligheidsvoorschriften niet nageleefd, was er sprake van ondeskundigheid onder het personeel of was de technische uitrusting niet op orde. In een aantal gevallen zou dat hebben kunnen leiden tot acuut gevaarlijke situaties. Ook werden onvolkomenheden in certificeringen, ladingdocumenten en vaar- en rusttijden gevonden.

Ontgassen is onder andere nodig wanneer tankers hun lading gevaarlijke stoffen wisselen. Het is vanwege veiligheid voor mens en milieu aan strenge regelgeving gebonden.

De controles werden uitgevoerd door de Zeehavenpolitie in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, Inspectiedienst Leefomgeving en Transport, milieudienst Rijnlond, Rijkswaterstaat en het Korps landelijke politiediensten. De actie is een vervolg op een eerdere actie in april.

Categorieen:
Algemeen