Archief

Kost nieuw gemeentehuis 25 mln of het dubbele?

Wat zal een nieuw gemeentehuis voor Westland kosten, uitgaande van de door de gemeenteraad bepaalde uitgangspunten: rond de 25 miljoen euro of minimaal het dubbele? Met dit vraagstuk zitten de gemeenteraadsfracties opgescheept door rapporten en brieven die daar de afgelopen week bezorgd zijn.

In reactie op krantenpublicaties over het conceptrapport van onderzoekbureau DHV heeft het samenwerkingsverband van de Westlandse bouwondernemers Van Mierlo, Weba, Weboma en het Naaldwijkse architectenbureau HET fors lagere bedragen naar buiten gebracht dan in genoemd rapport staan.

Het samenwerkingsverband heeft in juni medewerking verleend aan DHV bij het toetsen door dit bureau van het ontwerp van HET voor een transformatie van het voormalige Rabobankgebouw aan de Verdilaan in Naaldwijk. Uit berichtgeving in de pers trekt het samenwerkingsverband de conclusie, dat "onze vakkundigheid en deskundigheid in twijfel worden getrokken". Om die reden voelde de groep zich genoodzaakt om donderdag een brief naar de gemeenteraad te sturen.

Verder dient opgemerkt te worden, dat DHV met betrekking tot de plannen van HET voor de Verdilaan niet in de allereerste plaats spreekt over het mogelijke bouwvolume of de investeringskosten, maar over de huidige bestemmingsplanvoorschriften. Volgens DHV is aldaar een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk, waardoor de beoogde ingebruikname van die locatie in januari 2016 niet gehaald kan worden.

"Uitsluitend de voormalige ISW-locatie aan de Tiendweg kan voldoen aan de gemeentelijke eisen voor de toekomstige huisvesting", is de niet mis te verstane conclusie van DHV in het conceptrapport.