Archief

'Zie af van nieuw gemeentehuis'

De gemeente Westland moet geen nieuw gemeentehuis bouwen, maar doorgaan met de vier bestaande gemeentehuizen en deze waar nodig renoveren. Dat is de conclusie van de raadsfractie van Westland Verstandig na kennisname van het net verschenen rapport van onderzoekbureau DHV.

Als de uitkomsten van dat rapport juist zijn, zal een nieuw gemeentehuis op de Rabo- of ISW-locatie in Naaldwijk inclusief grond en inrichting minimaal 50 tot 60 miljoen euro gaan bedragen, aldus Westland Verstandig. Maar de kosten zullen volgens haar daadwerkelijk hoger zijn, omdat in het rapport geen rekening is gehouden met de grondwaarde op de betreffende locaties en met de inrichtingskosten.

Als tweede eis heeft Westland Verstandig steeds genoemd: het overtuigend aantonen met harde cijfers dat de jaarlijkse exploitatiekosten (kosten nieuwbouw, energie, schoonmaak, onderhoud etc.) van de nieuwbouw lager zijn dan doorgaan in de huidige vier gemeentehuizen in Monster, Naaldwijk, Wateringen en 's-Gravenzande. De daadwerkelijke jaarlijkse kosten van de vier gemeentehuizen zijn volgens de fractie bij navraag aanzienlijk lager dan de bedragen waarvan DHV uitgaat. DHV gaat uit van algemene cijfers, is de kritiek.

Westland Verstandig begrijpt de wens van de ambtelijke organisatie om centraal gehuisvest te worden. Dit heeft voordelen en vandaar dat aanvankelijk ook gekozen is voor de centrale huisvesting. "Echter financieel bezien kan de gemeente Westland zich dat op dit moment niet permitteren en is het ten opzichte van de burgers ook niet te verdedigen."

Uit de kostenoverzichten van DHV blijkt dat het gemeentehuis Naaldwijk een 'kostenslurper' is, zowel voor wat betreft het huidige gebruik als bij eventuele renovatie. Volgens Westland Verstandig zouden B en W zich vanaf nu moeten concentreren op de vraag of het gemeentehuis Naaldwijk gesloopt moet worden en dat het Rabobankgebouw verbouwd wordt, zodat in dat gebouw 192 ambtenaren gehuisvest kunnen worden. In de overige drie gemeentehuizen zouden dan de overige ambtenaren ondergebracht kunnen worden.