Archief

Proef om bijstandsfraude beter aan te pakken

Gemeente Westland wil bijstandsfraude beter aanpakken. Daarom gaat de gemeente, bij wijze van proef, de mogelijkheden om gegevens met andere instanties uit te wisselen uitbreiden.

Met behulp van software worden gegevens van mensen met een bijstandsuitkering nu gekoppeld aan databases van bijvoorbeeld de gemeentelijke basisadministratie, de afdelingen gemeentelijke belastingen en vergunningen. Daarnaast kan de gemeente gegevens van de Belastingdienst inzien.

Met de software worden koppelingen gemaakt. Die vinden plaats op basis van dertig zogenaamde risico-indicatoren, die kunnen wijzen op uitkeringsfraude. De gemeente onderzoekt in zo'n geval of dat ook daadwerkelijk het geval is. De uitkering kan dan worden stopgezet en eventueel ten onrechte verstrekte bijstand wordt teruggevorderd. Afhankelijk van de omvang van de fraude doet de gemeente aangifte bij justitie.

Naar verwachting zullen eind juli de eerste onderzoeken worden gestart op basis van de dan verkregen aanwijzingen. In het najaar zal de proef geƫvalueerd worden.

Categorieen:
Westland Algemeen