Archief

Minder illegale arbeiders in glastuinbouw

Het Westland Interventieteam (WIT) treft steeds minder illegale arbeiders aan in de kassen van de regio Rotterdam-Den Haag. In 2011 werden er bij 14 procent van de gecontroleerde bedrijven illegale werknemers aangetroffen. In 2006 was dat nog 36 procent.

Demissionair Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt tevreden te zijn over de resultaten. "Toch is blijvende aandacht noodzakelijk. Qua illegale arbeid zit de Zuid-Hollandse glastuinbouw nog iets boven het landelijk gemiddelde. Die 14 procent is nog te hoog", aldus Kamp.

Opvallend is de toename van het aantal Bulgaarse arbeidsmigranten. Zij bleken met 81 procent van het totale aantal illegale werknemers in de meerderheid. In 2010 was dat aandeel nog 43 procent. Ook bleken bedrijven die kassen verhuren nog steeds regelmatig de regels ontduiken.

In de dienst werken de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Belastingdienst, het UWV, de politie en gemeenten samen. Vorig jaar kregen 38 tuinders en 17 uitzendbureaus een boete. De belastingdienst heeft op basis van de onderzoeken tot nu toe 600.000 euro terug kunnen vorderen. Het UWV schreef in 2010 en 2011 voor ruim twee ton aan boetes wegens uitkeringsfraude uit.

Categorieen:
Westland Algemeen