Archief

Karssen wil snel praten over ambulanceprestaties

Burgemeester Karssen van Maassluis wil snel na zijn vakantie in overleg met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, mede naar aanleiding van de tegenvallende cijfers met betrekking tot de aanrijtijden van de ambulances.

Uit onderzoek van RTLNieuws over de afgelopen twee jaar is naar voren gekomen, dat ambulances in Maassluis in 21,2 procent van de gevallen niet binnen een kwartier ter plaatse zijn bij levensbedreigende situaties. De eigen 'automatische' cijfers van AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond bevestigen de lange wachttijden, al zijn ze wat gunstiger dan die van RTL.

In vergelijking met de rest van het verzorgingsgebied, valt Maassluis duidelijk structureel buiten de normen. In Vlaardingen en Schiedam liggen de percentages uit het onderzoek van RTLNieuws op respectievelijk op 9,3 en op 6,9 procent.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Maassluis komt dit verschil vooral doordat er in de regio geen vaste standplaatsen voor ambulances zijn. Ambulances worden "dynamisch ingezet": Is er een melding, dan 'kijkt' het systeem welke ambulance beschikbaar is. Vlaardingen en Schiedam komen hierbij beter uit de bus, omdat het vaker voorkomt dat een ambulance beschikbaar is in de buurt van het Vlietland Ziekenhuis en dus snel kan reageren.

Wel zijn er andere vormen mogelijk, zoals al wordt toegepast op Goeree Overflakkee. Daar wordt gewerkt met een zogeheten rapid responder, een vooruitgeschoven voertuig met een verpleegkundige, die alvast eerste hulp kan verlenen.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kan overigens niet zelfstandig bepalen hoeveel ambulances er beschikbaar zijn. Dit wordt door de minister vastgesteld op basis van een door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu opgesteld referentiekader.

Categorieen:
Maassluis Algemeen