Archief

PvdA Hoek van Holland krijgt deels gelijk

Dagblad NRC Next heeft enkele uitspraken van de PvdA Hoek van Holland over foute weersvoorspellingen tegen het licht gehouden. Het resultaat: de fractie krijgt in haar beweringen deels gelijk.

De Hoekse PvdA zou schadeclaims bij weermannen en -vrouwen willen indienen, omdat de kustplaats te lijden zou hebben van onterechte negatieve voorspellingen. Het ging om een ludieke actie met een serieuze ondertoon: aan de kust is het vaak mooier weer dan landinwaarts, maar dat komt niet naar voren in weerberichten, aldus de fractie.

De krant toetste bij het KNMI de uitspraken van de PvdA over enkele concrete dagen. De conclusie was, dat op de betreffende dagen het feitelijke weer in de Hoek "binnen de marges" van de algemene verwachtingen was uitgekomen.

De PvdA wil graag een aparte weersverwachting voor de kustplaatsen, omdat de weersomstandigheden daar in de zomer aan het strand vaak stukken beter zouden zijn dan 10 kilometer landinwaarts. Harry Geurts van het KNMI reageerde in NRC Next: "Al is een marge van 10 kilometer krap, langs de Hollandse kust zijn er in de drie zomermaanden gemiddeld 100 meer zonuren dan in het oosten van het land."