Archief

'Maak Hoeve Bijsterveld gemeentelijk monument'

Het Genootschap Oud-Westland wil dat Hoeve Bijsterveld aan de Monsterseweg in 's-Gravenzande een gemeentelijk monument wordt. Daarom heeft de vereniging, gesteund door alle historische verenigingen in het Westland, bij de gemeente een verzoek daartoe ingediend.

Hoeve Bijsterveld ligt aan een laantje tegenover een tuincentrum aan de Monsterseweg en is een van de oudste gebouwen van 's-Gravenzande. Het achttiende-eeuwse gebouw hoorde ooit bij de buitenplaats Arentsduin, aangelegd door de secretaris en griffier van koning Willem III, heer Adriaen Buysero.

Op dit moment stelt de gemeente het ontwerpbestemmingsplan Glastuinbouw Westland vast. In dit plan is Hoeve Bijsterveld de bestemming 'wonen' toegekend. De gemeenteraad nam de hoeve eerder al op in de lijst Inventarisatie Waardevolle Historische Objecten. Daarin wordt het gebouw omgeschreven als een zeer oude, zeldzame boerderij van grote historische waarde.

Het Genootschap Oud-Westland benadrukt dat historisch erfgoed in het Westland zeer schaars is. Hoewel het genootschap de laatste jaren een toename in waardering ervan constateert, wil ze de gemeente eraan herinneren het erfgoed te beschermen.

Categorieen:
Westland Algemeen