Archief

'De Hoek moet claimen bij weersvoorspellers'

De deelraadsfractie van de PvdA in Hoek van Holland vindt dat weermannen- en vrouwen grote economische schade toebrengen door hun voorspellingen, die herhaaldelijk fors bezijden de waarheid blijken te zijn. De socialisten willen dat het deelraadsbestuur de tanden laat zien en een schadeclaim bij de betreffende weersvoorspellers indient.

"Zowel op woensdag als donderdag zaten de weerdeskundigen er weer eens compleet naast als het om de weersomstandigheden van de kust ging. Regen, onweer, en andere dramatische omstandigheden zouden de kust bereiken. En dat al in de middaguren. Niets was minder waar. Op woensdag was Hoek van Holland de warmste plek van Nederland met 28,7 graden en scheen de zon volop tot in de avond", aldus de PvdA.

Deze miskleunen van de weerinstituten hebben een enorme inkomstenderving voor de ondernemers van de kustplaatsen opgeleverd. Alleen in Hoek van Holland komt dat volgens de PvdA neer op zo'n 100.000 euro per dag. In twee dagen tijd dus al het dubbele. "En vertalen we het naar heel de kust dan praat je al snel over miljoenen."

Dat voorspellingen op wat langere termijn onzeker zijn, zegt de PvdA te begrijpen. "Maar als je in de ochtend van een dag dit soort dramatische voorspellingen doet, terwijl je heel veel geld en middelen hebt om heel dure apparatuur zijn werk te laten doen, dan mag je er niet voor zorgen dat er door het bedrijfsleven zoveel schade geleden wordt", aldus de verklaring.

Daarom zegt de PvdA het dagelijks bestuur uit te dagen om hierin stelling te nemen en een schadeclaim in te dienen bij de diverse weerstations. De inzet hierbij is niet alleen de ondernemers door de stations te laten compenseren, maar ook duidelijk te maken, dat het in de zomer aan het strand vaak prima weer is ten opzichte van 10 km verder, waar de bewolking floreert. Dus een roep om maatwerk in de voorspellingen.