Archief

Flinke terugloop aantal leden ODIS

Handbalvereniging ODIS uit De Lier heeft een flink teruglopend ledenaantal. Zowel senioren als junioren hebben hun lidmaatschap voor volgend seizoen opgezegd, waardoor er een gebrek is ontstaan aan vrijwilligers en spelers voor het eerste team van de heren en het tweede team van de dames.

"De spoeling is dun en er is bijna geen aanwas om de seniorenteams aan te vullen," reageert interim-voorzitter Maurice van Lier. In september zal hij de nieuwe voorzitter van ODIS worden en in die functie ziet hij een grote uitdaging. "We gaan ons richten op het behoud van de jeugd, het binnenhalen van jeugd en de inzet van vrijwilligers."

Het ledenaantal bij ODIS liep in de afgelopen weken terug van 205 naar ongeveer 160 leden. Van Lier verklaart de terugloop als gevolg van vergrijzing in de regio. In vergelijking met omliggende handbalverenigingen in de regio behoort de club uit De Lier daarmee tot één van de kleinste handbalverenigingen. Quintus heeft met ongeveer 450 leden de meeste, gevolgd door Westlandia met 385 leden. Bij Velo zijn er ongeveer 340 leden actief en Verburch telt iets minder dan 200 leden.

Bij Verburch verklaart men de lage ledenaantallen als gevolg van het uitblijven van nieuwbouwwoningen. De club zegt geen last te hebben van terugloop, maar ziet ook geen toename. Bestuurslid Paul de Raaij van Westlandia zegt die problemen niet te zien. "Het gaat erom dat je een gezond kader hebt en mensen vanuit de jeugd begeleid naar de seniorenelftallen. Daarnaast is het dan de kunst om deze mensen ook als vrijwilliger actief te krijgen. Dat is uitermate belangrijk voor het bestaan van een vereniging," aldus De Raaij.

In vergelijking met andere verenigingen in Zuid-Holland scoren de verenigingen uit de regio echter goed. Het gemiddeld aantal leden per club ligt in deze provincie op 160.

Categorieen:
De Lier Algemeen