Archief

Watersysteem de Hoek voldoet weer aan normen

Het watersysteem van Hoek van Holland voldoet weer aan de provinciale normen voor wateroverlast. Dat blijkt uit een studie van het Hoogheemraadschap van Delfland, de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Hoek van Holland.

In 1998 en 2001 hebben de gebieden Buiten Nieuwland en De Bonnen in Hoek van Holland te maken gehad met wateroverlast. De afgelopen jaren heeft het Hoogheemraadschap van Delfland daarom diverse maatregelen genomen.

Delfland heeft de Krimsloot verbreed en de capaciteit van het gemaal daar vergroot. Hiermee wordt de afvoer van water uit het Westland naar Buiten Nieuwland en De Bonnen beperkt. Ook zijn zeven stuwen in het gebied geautomatiseerd en op afstand bedienbaar gemaakt waardoor het watersysteem beter beheerbaar is.

Ook in de toekomst moeten er in de polders nog werkzaamheden worden verricht. In 2050 voldoet het gebied waarschijnlijk niet meer aan de normen, vanwege extremere neerslag door klimaatverandering. Daarom is er met de gemeente afgesproken dat waterberging mee wordt genomen in omvorming van het glastuinbouwgebied tot woningbouw en bedrijventerrein. Mede door de economische crisis zal deze echter niet op de korte termijn plaatsvinden.