Archief

Westland: nog eens 7 miljoen bezuinigen

In Westland moet er verder worden bezuinigd. In de periode tot 2016 moet er bovenop de al eerde aangekondigde bezuinigingen 7 miljoen euro minder worden uitgegeven. Dat bleek maandagmorgen bij de presentatie door het college van de Voortgangsrapportage, waarbij werd teruggeblikt en vooruit werd gekeken.

Wethouder Duijvestijn van financiƫn benadrukt dat ook Westland nog steeds te maken heeft met een stagnerende economie en binnenkort ook een lagere uitkering uit het gemeentefonds. Van het Rijk ontvangt Westland namelijk 3,7 miljoen euro minder.

De grootste kostenpost waarop door het college wordt voorgesteld om te bezuinigen, is het onderhoud van de buitenruimte. Tot en met 2016 moet daar 3 miljoen euro in gesnoeid worden. Ook moeten gebruikers van gemeentelijke accommodaties een 'eigentijdse tarifering' betalen, wat ongetwijfeld een verhoging betekent.

Ook wanneer de bezuinigingen worden gerealiseerd, blijft er in 2016 een tekort van 650.000 euro staan. Het college acht dat acceptabel gezien de onzekerheid rond de uitkering uit het gemeentefonds.

Bij een aantal posten moet de gemeente overigens juist bijleggen. Zo wordt er bijvoorbeeld een miljoen extra uitgegeven aan uitkeringen en kost de aanleg van de directe verbinding Maasdijk acht ton extra.

Door de nieuwe cijfers komen de bezuinigingen in Westland uit op zo'n 33 miljoen euro. In het Collegewerkplan 2010-2014 was al voorzien in 19 miljoen aan bezuinigingen (voor een groot deel al gerealiseerd) en daar kwam in de meerjarenbegroting 2012-2015 al 7 miljoen bij. Nu blijkt dat er nog eens 7 miljoen moet worden gevonden.

Op 3 juli wordt de Voortgangsrapportage besproken in de gemeenteraad.

Categorieen:
Maasdijk Westland Algemeen