Archief

Regionale cijfers zware jeugdzorg bekend

De instroom voor gespecialiseerde jeugdzorg in Westland is iets lager dan het landelijk gemiddelde. Landelijk hebben 2,41 procent van de nul tot 17 jarigen een zware vorm van jeugdzorg nodig, in het Westland is dit 2,36 procent.



Voor Maassluis betreft het 2,67 procent. Opvallend is, dat in 2005 het cijfer in Maassluis behoorlijk lager was dan het landelijk gemiddelde. Het Westland daarentegen schommelt ieder jaar rond het landelijk gemiddelde.



Volgens zorgmonitor Kinderen in Tel moet door de gemeenten goed worden gekeken naar de plaatsen waar de stijging is uitgebleven. Dat is vooral belangrijk, omdat de jeugdzorg nu nog wordt betaald door de provincie, maar in 2015 op het bordje van de gemeente terechtkomt. De monitor hoopt dat gemeenten zich nu al goed gaan voorbereiden op deze nieuwe taak.



In 2005 kregen landelijk bijna 44.000 jongeren van nul tot 17 jaar een indicatie voor gespecialiseerde jeugdzorg. In 2010 is dit aantal opgelopen tot bijna 85.000. De oorzaak van de forse stijging is volgens de organisatie onbekend.