Archief

Raadhuis Wateringen in de aanbieding

Het voormalige gemeentehuis in Wateringen is door de gemeente Westland aangeboden als locatie voor het huisvesten van de Regionale Omgevingsdienst Haaglanden. Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van de fractie Lokaal en Onafhankelijk 2.0.

De Omgevingsdienst Haaglanden is een regionale uitvoeringsdienst die namens negen gemeenten en de provincie Zuid-Holland milieutaken in de regio Haaglanden uitvoert. De dienst gaat volgens plan op 1 januari a.s. van start.

LeO 2.0 had begin dat jaar al gewezen op de mogelijkheid hiervoor het Wateringse gemeentehuis te gebruiken, maar tot nu toe had het college hier terughoudend op gereageerd. Het gemeentehuis zou onder meer te klein zijn, niet op tijd kunnen worden opgeleverd en niet centraal genoeg liggen.

Zonder verdere toelichting wordt nu meegedeeld, dat er op 29 mei een uitgewerkt huisvestingsaanbod aan de kwartiermaker is gedaan, waardoor Westland officieel meedingt naar het huisvesten van de ODH.

LeO 2.0 had zich ook gestoord aan het feit dat Westland 19 procent van het budget voor de omgevingsdienst bijdraagt, maar slechts 14 procent van de stemmen krijgt. Volgens het college was de verdeling in eerste instantie gebaseerd op het inwonertal, waardoor Westland maar 8 procent van de stemmen zou krijgen. Later is het inwonertal als uitgangspunt genomen, waarna een compromis uit de bus rolde: 12 procent van de stemmen plus een zetel in het dagelijks bestuur. Het college wijst erop dat gemeenten als Zoetermeer en Delft maar 8 procent krijgen.