Archief

De Hoek wil niet bij Westland

Hoek van Holland wil zich niet aansluiten bij de gemeente Westland. Dat bleek donderdagavond tijdens een bijeenkomst over de nieuwe bestuursvorm van de badplaats.

Het kabinet wil de deelgemeenten in Nederland afschaffen en vandaar dat Hoek van Holland op zoek is naar een nieuwe bestuursvorm. Deelraadvoorzitter Hestia Reukema zegt dat de inwoners en politiek geen kern van Westland willen worden, en zeker niet op korte termijn.

Daarmee reageert Reukema op de Westlandse burgemeester Van der Tak, die eerder deze week liet weten dat Hoek van Holland welkom is in Westland. Volgens hem zou de versmelting in een half jaar te realiseren moeten zijn.

De deelgemeente is door Rotterdam gevraagd om haar visie over een nieuw bestuursmodel te geven. De bevolking wordt in dit proces betrokken. In de bijeenkomst kwam naar voren dat de Hoekenezen zelf aan de knoppen willen blijven draaien. Ze willen beslissingsbevoegdheid houden en zelf keuzes kunnen maken over financiele middelen. Daarvoor zou er een gebiedscommissie moeten komen die op hoofdlijnen gevoed wordt door de bevolking.