Archief

Weer schot in plan tot ombouw Hoekse Lijn

Het is lang stil geweest rond de ombouw van de Hoekse Lijn naar een zogeheten lightrail, maar er zal naar verwachting nog vóór het einde van dit jaar schot in de zaak komen. Dan zal er een convenant worden ondertekend tussen betrokken partijen, waaronder gemeenten en de Stadsregio Rotterdam, waarin de juridische kaders worden afgesproken. Dit staat in de kadernota 2013-2016 van Maassluis en wordt bevestigd door een woordvoerder van Stadsregio Rotterdam.

Lightrails zijn zogenoemde tramtreinen en kunnen dus zowel op tram- als treinrails worden ingezet. Dat maakt ze ideaal voor steden met een groot randgebied.

Met die ondertekening komt de lightrail al relatief snel in beeld. De woordvoerder laat desgevraagd weten, dat het klopt dat met de ombouw van de lijn in 2015 gestart zou kunnen worden, waarna deze in 2016 operationeel zou kunnen zijn.

Met de ombouw van het treinspoor, tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland, komen er volgens de planning twee extra stations bij: één nabij de wijk Steendijkpolder in Maassluis en de ander aan het strand van Hoek van Holland. Hiervoor moet het spoor, dat nu meer dan een kilometer voor het strand eindigt, doorgetrokken worden.